Huippukuntoilija -pidä tämä mielessä!Liikunta on lääke ja maailman parhaimpia harrastuksia! Ihminenhän on luotu liikkumaan. Mitä enemmän kuitenkin liikut, sitä tärkeämpää on huomioida muutama asia.

Nykyään voidaan puhua "huippukuntoilijoista". Liikkumiseen käytetään paljon aikaa ja jonkinlainen tavoitteellisuus kuuluu myös asiaan. Huippukuntoilijan tavoite voi olla esimerkiksi maraton tai salilla veistetty fysiikka. "Himojumppaaja" puolestaan tykittää kuntokeskuksen koko ryhmäliikuntaohjelman läpi viikottain. Siihen kylkeen vielä omatoimiset salitreenit. Tässä vähän kärjistän, mutta ehkä ymmärrät pointin.

Hyvä fiilis ja liikunnasta nauttiminen ovat erittäin hyviä syitä toteuttaa omaa liikuntaharrastusta. Muita syitä voivat olla mm. kunnon kohottaminen, kehonkoostumuksen parantaminen tai muuten vain itsensä haastaminen. Tavoitteita voi olla yhtä monta, kuin on treenaajaakin.

Mitä enemmän liikut, sitä kiinnostuneempi olen muutamasta asiasta

Mikä sinua motivoi?

Mikä on tavoitteesi?

Oletko saavuttanut sen jo?

Palaudutko riittävästi?

Tukeeko ruokavaliosi kovaa liikkumista?

Onko sinulla kipuja, kolotuksia, vaivoja?

Onko harjoittelusi edes jollain tasolla ohjelmoitua? Onko se nousujohteista?

Joissain tapauksissa liikuntaa vain suoritetaan ilman sen tarkempaa päämäärää tai suunnitelmaan. Tavoite on saattanut olla aluksi X tai Y, mutta alkuperäinen visio on voinut unohtua matkan varrella. Ei se mitään. Liikunta on silti hyvä asia ilman tavoitteellisuuttakin ja tavoite voi vaihtua. Tätäkin on hyvä opetella.

Kaikkea ei voi saada kerralla

Yleensä kehitystä tapahtuu tiettyyn pisteeseen saakka, mutta sitten alkaa junnaus. Tässä kohtaa kuvioon pitäisi astua eräs tekijä ja sen on SUUNNITELMALLISUUS, oli kyseessä sitten kehonkoostumuksen parantaminen tai ominaisuuksien kehittäminen treenissä.

Mikäli toteutat kuukaudesta toiseen samoja kaavoja, ei keho näe enää syytä kehittyä. Kaikkea ei voi saada kerralla, joten tässä kohtaa treeniuraa voisi olla hyvä pohtia mitä ominaisuutta priorisoit milloinkin. Kyse voi olla kestävyyskunnon kehittämisestä, voiman ja lihaksen hankkimisesta tai vaikkapa rasvanpoltosta. Pistetään muut osa-alueet ylläpidolle, poimitaan menestystä yhdessä asiassa. Sitten otetaan seuraava aihe käsittelyyn.

Mikäli liikuntamäärä on korkea, kaikkea tehdään paljon samaan aikaan (lue: sekametelisoppa) eikä hommassa ole enää ideaa, törmäät varmasti junnausvaiheeseen. Pahimmillaan suunnittelemattomuus ja jaksottamisen puute heikentävät palautumista sekä ajavat lopulta jonkinlaisen ylirasitustilaan. Liian yksipuolinen harjoittelu (samat liikkeet, samat toistot, sama kaava) aiheuttaa helposti myös rasitusvammoja joista on vaikea päästä eroon. Tämänkin vuoksi suunnitelmallisuus ja ärsykkeen vaihtelu ovat suotavia.

Korostan vielä, ettei liikkumisen tarvitse olla aina insinöörimäisen tarkasti ohjelmoitua. On kuitenkin hyvä muistaa, että more is more -mentaliteetti ja "liikuntapisteiden raivokas poiminta ilman ajatusta" johtavat ennen pitkään junnaamiseen. Mitä kovempaa menoa, sitä suuremmassa roolissa myös palautuminen ja ruokavalio!

Jos olet aktiivitreenaaja ("huippukuntoilija") ja viikossa on enemmän treeni- kuin lepopäiviä, suosittelen tarkastelemaan tekemistäsi ainakin välillä vähän kriittisemmin. Palaa ylläoleviin kysymyksiin!

Treeni on stressi

Vaikka harjoittelu onkin parhaimmillaan nautinto, on kova treeni silti stressi keholle. Kyseessä on hyvälaatuinen stressiärsyke, joka oikeissa olosuhteissa sparraa meitä olemaan parempia jatkossa. Jos taas resurssit uupuvat (ravinto, uni, stressinhallinta jne.), ei haluttua adaptaatiota välttämättä synny. Silloin kova treeni on enemmänkin ylimääräinen rasite keholle.

SUUNNITELMALLISUUS ei tarkoita tylsää toteutusta tai liian kankeita sääntöjä. Suunnitelmallisuus sekä tärkeillä osa-alueilla pienikin lisäpanostus (lepo, ravinto) voivat saada kelkan taas liikkumaan. Motivaatio kasvaa ennestään, kun harjoittelu tuottaa jälleen tulosta! Yleinen energiatasokin kasvaa!

Koska panostat jo nyt paljon liikkumiseen, mikset kokeilisi optimoida tuloksiasi?

-Valmentaja Antti Ala-Laurinaho

5 views0 comments